torsdag 30 november 2017

Vinterträning

Så länge vädret och underlaget tillåter så går det att träna hundarna. Jag har nu i vinter en fin träningsgrupp på 14 djur, varav 5 är lite äldre obetäckta åsentackor och resten årslamm. En del av dessa kommer sen vara till salu fram i mars/april när nästa års lamm är födda. Rörliga, fina och svarar bra på hundarnas signaler. M3 status, med i Genbanken och Elitlamm.
 
Bettan börjar bli ordentligt träningsbar nu, drygt 10 mån är hon. 3-5 träningspass i veckan på ca 10-15 min per gång, lite beroende på hur hon känns. Har fin kontroll/balans och själförtroende både när fåren rör sig sakta och lite fortare. Hon följer och driver de mer o mer rakt, lugnt och fint och rör sig upp åt sidan för att bromsa/räta upp dem i drag. Rör sig trevligt och avspänt utan spänningar och låsningar. Riktigt roligt att träna med henne. Pigg och alert unghund. Allt bus hon hittar på i vardagen och på jobbet uppvägs av hur fint hon hanterar djuren hihi. Även sett en del syskon till henne nu som börjar komma igång. Lite roligt att få följa dem lite. Även Myras valpar är tända allihop och börjat sin väg till vallhund. Kul.
 
Fleece och Gofi tränar på lite lagom de med utöver den dagliga kollen av fåren. Befäster och rättar till lite småslarv i lugn och ro efter säsongen som varit. Bygger på och stärker det som behövs. Annars får de ta det lite lugnare rent fysiskt. Mkt promenader så kropp och knopp får vila och ta igen sig lite. Små återhämtningsperioder är viktigt under hela året för alla men under ett par månader på vintern får de vuxna hundarna det lite lugnare ändå så de är fit for fight inför nästa säsong. Sen är ju planen att både Fleece och Gofi ska paras på kommande löp. Spännande. Mer info om parningarna finns under fliken "Valpar planeras".
 
Myra flyter runt som en bortskämd primadonna här hemma och har koll på allt och alla. Hugo är hellycklig som får hjälpa Tessan med hennes köttdjur.
 
Bettanfjärtan i träningsfållan, stadig och fin.

 
Gofisen
 
Fleecefisen