söndag 26 januari 2014

Recept

På begäran kommer här ett brödrecept


50 g jäst och
5 dl ljummet vatten blandas i en matberedare


Tillsätt sen
2 msk valfri olja (majs el mat tex),
1 ägg,
1,5 dl farinsocker
1 påse brödkryddor (ca 2,5 msk)
1 msk linfrö
1 tsk salt


ca 0,7 dl vetemjöl
ca 2,1 liter rågsikt (går att ha i lite grövre rågmjöl också beroende på vad som finns hemma)
Det ska precis vara så mkt mjöl så degen bara släpper från bunkens vägg. Inte för mkt då blir bullarna torra och tråkiga. Känn dig fram hur mkt mjöl som behövs. Ska nästan vara så degen
 vill kladda fast på fingrarna.


Blanda degen i matberedaren ett par tre minuter,
låt den jäsa övertäckt ca 30 min. Knåda sen degen lite lätt och gör ca 20 bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Stick lite med en gaffel och låt de jäsa övertäckta igen ca 30 min. Pensla med lite vatten och strö på linfrö eller annan valfri "topping". Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen på ca 225 g i ca 10 min beroende på hur stora de är och hur din ugn fungerar.