tisdag 7 mars 2017

Att trycka undan djur

I ett tidigare inlägg fick ni se hur jag tycker hundarna ska agera när de ska vända djur. Nu får ni se, vändning och drivning samt på sista filmen också hur man stoppar flyende djur.

Här ser ni när Gofi jobbar med att ta bort djur från en foderhäck. Som ni ser vill de inte gärna gå därifrån och djuren använder också häcken för att "fastna" lite. Så kan de även göra vid stenar, staket och andra trånga utrymmen. Hon måste balansera upp dem på ett bra sätt och sen trycka dem framför sig. Det gäller att hunden är trygg i sina rörelser. Den ska vara bestämd och tydlig med vad den vill att fåren ska göra men inte skrämma. 


På den här filmen ser ni Dev backa, vända och sen trycka bort en ensam tacka. Same same but different. Tassarna i backen så mkt det går.

Här är en lite längre film när Soe (och jag, då jag inte ville hon skulle skita ner sina skyddande dojor då kvigorna skulle drivas på asfalt en bit) först trycker undan, sen driver och slutligen får gå runt och stoppa och vända djuren. Soe var lite drygt 2 år och fortfarande ung och relativt oerfaren men har en bra grund och stå på och skötte sig bra, jag är med som är en erfaren förare. OBS. Ska man låta en hund gå runt och stoppa ffa stora springande nötkreatur måste man veta att hunden klarar av att stoppa dem på ett bra sätt. De får inte sladda in för tight. Då är risken mkt stor att de blir påsprungna och skadade, både fysiskt och mentalt. Nöten måste få en chans att se hunden i tid så de hinner bromsa upp. De måste också veta vad det betyder när en hund står framför dem. Invallning med en bra hund är alltid viktigt med alla djur.