tisdag 21 februari 2017

Den lilla men viktiga detaljen

Att orka stå emot, sätta press och få djuren att vika undan utan att tappa fattningen och rusa på är för mig en hund med starkt självförtroende och styrka. Det kräver också ett mod. Det är jobbigt att utsättas för press av djuren och därför är det också oerhört viktigt att hundarna klarar av att hålla huvudet kallt när djuren håller på att vända/har vänt. Hundarnas mod och styrka växer fram varefter den blir äldre, OM den utbildas på rätt sätt och inte utsätts för allt för svåra situationer som ung. Hundar som rusar och använder benen och ev tänder för mkt gör det ofta av rädsla och för tungt motstånd/dålig relation med föraren som den inte klarar av. Det ska vara lätt att lyckas i början. Då blir man stark. Nedan ser ni ngr bilder och en film med ungefär samma situationer. 

 Här ser ni Soe mot en kviga som ska vändas

Gofi 

Fleece

Hugo sätter press.....

....hon ifrågasätter lite. Han sänker huvudet lite och möter henne med lite mer press och säger VÄND

Hon väljer att vända bort huvudet och titta noga på Hugo nu och jämför med bilden innan. Han viker undan huvudet lite för att släppa av såpass så hon kan fortsätta vända med lite space. Hans hållning är dock detsamma, skulle han släppa den helt tar djuren mark igen och det går inte då alla kvigorna ska drivas iväg.

Här ser ni samma sak i ladugården. Här är Hugo 2 år och 3 mån. Hjälper mig att vända upp korna på båspallen vid intaget till mjölkningen. Korna ska vända ca 90 grader, kliva över en gödselränna och det sista man vill är att de ska halka och skada sig eller någon annan. Trycker hunden på för mkt kan det gå illa. Har hunden noll tryck kliver kossan på framåt förbi hunden. Titta vad fint han vinklar undan nosen när hon vänder upp.


Här en 180 graders vändning. Där väljer han att lägga sig ner för att släppa av


Sen en liten fin bild som får illustrera ett  senare inlägg som blir en fortsättning på detta. Att gå iväg med djuren när de vänt.